23 mei 2012

Ripasso DOC Valpolicella PassoNero 2008

In de meest recente Wine Life stond in het artikel over zomerwijnen een interessante voetnoot die wat mij betreft best wel wat meer uitgelicht mag worden. 'De amateur versus de professional' stond erboven. Het ging over de verschillende smaken van de 'gewone' consument versus de doorgewinterde wijnkenner. Die liggen ver uit elkaar. Als wijnkenner prefereer je de wat complexere wijnen, als consument de makkelijk drinkbare fruitbom met eventueel een licht zoetje. Van mezelf denk ik dat ik daar nog steeds een beetje tussenin balanceer. Ik weet inmiddels de wat complexere wijnen te waarderen, uitzonderingen daargelaten, Bordeaux bijvoorbeeld vind ik nog steeds moeilijk, maar bij tijd en wijle wil ik niets anders drinken dan die geconcentreerde fruitbom, soms inderdaad met een licht zoetje. Vandaag had ik in die laatste categorie een mooi voorbeeld te pakken met deze Ripasso. Een blend van de druivenrassen corvina 70%, rondinella 15% en molinara 15%. Het percentage alcohol bedraagt 13,5%. In het glas diep donkerrood. Op de stille spiegel al een intens aroma van zoete kers, na het walsen komt daar wat pruim en wat kruidigheid bij. In de mond is daar meteen dat zoetje van inderdaad de zoete, rijpe kers. Mooie zuren aanwezig, goed in balans met het zoetje. Een hoge smaakintensiteit met een lange, 'warme' afdronk van het aanwezige zwoele fruit. Ik had daarbij een vis-groenteschotel uit de oven geserveerd: wortel, ui, courgette, aubergine, cherrytomaatjes, rode paprika en verse thijm. Vooral de wortel en de tomaatjes waren een mooie aanvulling op de wijn waardoor de smaken van zowel de wijn als het gerecht weer versterkt werden.